Sunday 2 November 2008

kegunaan serai

Serai adalah pokok herba malar hijau yang digunakan dalam masakan Asia (terutamanya masakan
Thailand, Khmer dan Vietnam) dan masakan Karibbean. Ia mempunyai perasa lemon dan boleh
dikeringkan dan dijadikan tepung atau digunakan segar.Digunakan dalam teh , sop dan masakan kari,
ia juga sesuai untuk "poultry:, ikan, dan masakan laut.
Terdapat lebih 50 spesis Cymbopogon ( Serai),serai India Timur (cymbopogon flexuosus) adalah
tempatan di India,Sri Lanka,Burma dan Thailand, sementara Serai India Barat (cymbopogon
Citratus) dipercayai berasal dari Malaysia.Sementara kedua kedua boleh digunakan, C. Citratus
lebih sesuai untuk memasak. Di India C.Citratus digunakan untuk perubatan dan wangi-wangian.
Spesis lain digunakan dalam industri minyak wangi adalah Cynbopogon Martini(disuling menjadi minyak palmarosa) dan Rumput Citronella (Symbopogon Winterianus dan Jowitt)
dari mana minyak Citronella didapati, lilin atau gaharu diperbuat dengan minyak Ctronella pekat boleh
digunakan sebagai penghalau nyamuk.
Poko serai wangi ialah rumput saka yang tinggi dan berbau wangi .Ia mengeluarkan rumpun
daun yang lebat daripada rizom yang padat dan boleh membesar sehingga 1-1.5 m tinggi.

Serai wangi atau serai makan biasanya menpunyai sistem pertumbuhan yang serupa .
Dimalaysia sekarang ramai sedang usahakan untuk menanam serai secara komersial dan banyak peluang
pekerjaan sebagai sampingan dan juaga sepenuh masa sekiranya mengikut cara yang sistematik
dan mempunyai modal serta tanah.

0 comments: